El moviment associatiu català de la discapacitat, representat pel COCARMI (Comitè Català de Representants de persones amb Discapacitat), ha manifestat públicament aquest matí el seu total rebuig a l’actual regulació del copagament de serveis que contempla la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència (Llei 39/2006) . En un acte celebrat a Barcelona, el president del COCARMI, Antonio Guillén, ha mostrat la seva “decepció” pel nivell de compliment de la norma, que ha estat “molt inferior al que s’havia previst” i per un sistema de copagament que fa “que algunes persones hagin de pagar molt més del que reben”. Al seu torn, el secretar i general del COCARMI, Enric Botí, considera que el “copagament confiscatori és aquell que et treu fins i tot el que no tens”.
És el cas, entre d’altres, de Raquel Blanca, jove de 30 anys que va en cadira de rodes des de fa onze i que viu en una residència. Amb una pensió de 605 euros, Raquel Blanca ha explicat que ha passat de pagar 305 euros a uns 1.300 pel servei residencial degut al fet que ara es té en compte, a banda de la pensió, la indemnització rebuda per l’accident. Si aquest a forma de valoració no es corregeix, “hauré de deixar la residència i tornar a casa”, amb la consegüent pèrdua d’autonomia.
Un altre cas és el d’Isabel Juscafresa, de Palafrugell, a la qual, després de pagar els serveis residencials, només li queden 130 euros de butxaca, del tot insuficients per poder fer vida més enllà de la residència o fer front als costos d’uns tractaments de la seva discapacitat, amb uns problemes que s’agreugen amb el temps. Juscafresa ha lamentat que des de l’administració es cregui que no necessiten res perquè a les residències “ho tenim tot cobert”. “Ho tenim tot cobert si ens quedem tancats a l’habitació i no sortim per res”, amb la qual cosa es fa un pas enrere en la tan desitjada integració de les persones amb discapacitat a la societat.
Per poder capgirar un sistema de dependència que, en paraules de Guillén, està “col·lapsat”, el COCARMI s’ha sumat a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) impulsad a pel Comitè Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), del qual forma part el COCARMI, per modificar l ’esmentada norma. L’objectiu: establir criteris clars, justos i equitatius sobre la participació dels usuaris en el cost de les prestacions, de manera que aquesta es faci en funció de la capacitat econòmica de la persona beneficiària i d’altres factors determinants, com el patrimoni, l’ edat d’aparició de la situació de dependència i l’ esperança de vida de la persona beneficiària.