Skip to main content

• L’apoderament, concepte clau en el model d’atenció comunitària en salut mental.

• Al 2015, 239.521 persones van ser ateses als centres de salut mental de Catalunya, 70.521 eren infants i adolescents.

• “Activa’t per la salut mental” és un projecte promogut per la Generalitat de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya, conjuntament amb la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona), que compta amb la col·laboració de les quatre diputacions, el suport de l’Obra Social ”la Caixa” i altres col·laboradors públics i privats.

(Dissabte 17 setembre, Vilanova i la Geltrú) Avui s’ha presentat a Vilanova i la Geltrú el projecte Activa’t per la salut mental, un projecte de base comunitària per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. A l’acte, celebrat a l’Auditori Eduard Toldrà, hi ha participat la Regió Sanitària Barcelona (CatSalut) del Departament de Salut, l’Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG), la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, l’aliança per la lluita contra l’estigma Obertament, la Federació Salut Mental Catalunya i els testimonis d’activistes de les associacions en primera persona i familiar, en un acte dirigit a la ciutadania i professionals sociosanitaris.

Es tracta d’un projecte pilot, de tres anys de durada, que pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental greus i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. Es desenvolupa a 13 municipis de Catalunya, entre ells, Vilanova i la Geltrú, on l’executen l’Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG) i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona.

El projecte s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat. La finalitat última de la prova pilot de l’“Activa’t per la salut mental” és comprovar l’eficàcia d’aquest programa en el seu objectiu d’ajudar a la persona diagnosticada i la família amb l’objectiu d’incorporar-lo a la xarxa pública d’atenció catalana. Per això, durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques.

Des d’Obertament s’ha presentat la formació d’activistes a través de la història de vida del Xavi, un activista per la salut mental. Aquesta formació és un iniciativa que proporciona eines i coneixements específics a persones amb problemes de salut mental per donar suport a la lluita contra l’estigma i la discriminació de la salut mental, des de l’apoderament personal i la pròpia autonomia.

Josep Sicart, tècnic assessor de Benestar Social de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, ha destacat la importància innovadora del projecte a l’hora d’activar la salut mental a la societat i ha reiterat el desig de que pugui ser inclòs en la cartera de serveis públics.

Per la seva part, Joan Alvarós, adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha apuntat que és imprescindible la complicitat entre l’administració, els serveis sanitaris, la societat civil, les famílies i els diferents professionals dels dispositius socials. Afirmava també que cal trobar totes les combinacions possibles per lluitar contra l’estigma i millorar la salut mental.

Israel Molinero, president d’Obertament i de la Federació Salut Mental Catalunya, ha agraït la implicació de tots i ha explicat que l’Activa’t és un gran repte amb la virtut de ser un projecte pilot que s’està provant a gran part del territori català. A més, ha apuntat, “és un projecte ambiciós ja que implica a tots els actors de la salut mental com les associacions de familiars, les d’experiència pròpia, la sanitat, les administracions… de la societat en general”.

Núria Puig, directora del sector sanitari Alt Penedès–Garraf de la Regió Sanitària Barcelona, ha fet palès que la salut mental ha estat declarada prioritat des de la Unió Europea per ser enfocada des de la salut pública, fent èmfasi en el models d’atencio de base comunitària. Ha destacat també el recent pla de salut aprovat per la Generalitat de Catalunya que, en matèria de salut mental, inclou la necessitat d’oferir una atenció integral que promogui la salut, la prevenció, la rehabilitació, la insercio laboral, el respecte pels drets de les persones i la lluita contra l’estigma.

Neus LLoveras Massana, Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, ha destacat la sensibilitat de la ciutat amb la salut mental i ha afirmat que és molt encertat que l’Activa’t inclogui iniciatives que mostrin que tots som part de la salut mental, i que cal treballar conjuntament. Així mateix, ha destacat la capacitat de la Taula de Salut Mental per engegar noves iniciatives, un espai on conflueixen diferents agents del territori.

Núria Reig, presidenta Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG), ha afirmat que és un orgull poder acollir l’Activa’t per la salut mental i ha remarcat la necessitat de seguir treballant en la línia de l’educació i la sanitat a la comarca. A més, ha reiterat el seu agraïment per la implicació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en el projecte.

Al final de la presentació s’ha generat un ric debat entre assistents i ponents, al voltant de l’apoderament de les persones amb experiència pròpia en salut mental, les necessitats que sorgeixen des de l’àmbit educatiu amb els infants i joves, i el suport a la família.

El projecte proposa un circuit que preveu atendre 3.000 persones a 13 territoris

L’accés a la informació i al coneixement contribueix de forma molt positiva a una gestió més eficient del propi procés de cura i a una participació compartida en la presa de decisions que situa el ciutadà al centre del sistema. En aquest sentit, el projecte s’articula en un circuit de quatre fases, la primera oberta a tothom, i les restants dirigides únicament a les persones participants al projecte:

  1. Espai Situa’t: servei d’informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
  2. Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb problemes de salut mental greu (programa Klau de Re) desenvolupat pels professionals de la salut mental.
  3. Programa europeu PROSPECT per al desenvolupament de l’apoderament de la persona amb problemes de salut mental greu i de la família. A més, s’hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.
  4. Grups d’Ajuda Mútua (GAMs): servei de suport continuat basat en l’experiència entre iguals.

A més de Vilanova i la Geltrú, els territoris on s’ha implantat la prova pilot són: Sabadell, Girona, Manresa, Barcelona (Nou Barris), Lleida, Granollers, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terres de l’Ebre (Tortosa i Amposta), Igualada i Tarragona, i preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis, tant familiars com persones amb problemes de salut mental.

Actualment, 454 persones estan participant al projecte Activa’t, 560 persones estant formant-se en psicoeducatius, programa d’apoderament i cursos de dinamització de GAM, i els Espai Situa’t ja han atès més de 1500 demandes des que van començar al febrer de 2015.

Vilanova i la Geltrú s’activa per al salut mental

Al 2015, un total de 3.741 persones van ser ateses als Centres de salut mental del Garraf (això suposa un 2,5% de la població de referència), i gairebé un 33% dels casos ho van ser per un trastorn mental greu.

A la capital del Garraf treballen conjuntament serveis socials i sanitaris per garantir un model d’atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. A Vilanova i la Geltrú hi destaca la bona col·laboració que existeix entre els serveis de salut mental i la xarxa associativa, en aquest cas, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que atén la població de referència que inclou en aquest moment el projecte, i l’Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG).

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu gestiona els diversos dispositius d’atenció a la salut mental al Garraf, i inclou recursos a nivell comunitari, hospitalari i d’atenció específica. Per la seva banda, AFAMMG, que compta amb més de 70 socis, realitza altres projectes sociocomunitaris com l’hort social terapèutic a la Masia Nova, la Taula de Salut Mental, els Grups d’Ajuda Mútua, la Coral… entre d’altres. L’associació compta amb una junta formada tant per persones amb problemes de salut mental com per familiars.

L’Espai Situa’t de Vilanova i la Geltrú, ubicat al Centre Cívic Sant Joan (Jardins de Francesc Macià, s/n), ofereix informació, orientació i assessorament específic sobre problemes de salut mental a la persona o la família, però també és un espai obert a la ciutadania per informar-se de qualsevol qüestió relacionada amb la salut mental (recursos, serveis, drets, informació jurídica…). Des del seu inici al mes de setembre de 2015, l’espai Situa’t de Vilanova i la Geltrú ja ha atès 55 demandes. Com que es tracta d’un projecte pilot, l’accés a la resta del circuit Activa’t el determina el protocol d’avaluació del projecte.

Abans de l’estiu ja van començar els grups psicoeducatius de la mà dels professionals del proveïdor sanitari tant per a persones amb experiència pròpia en problemes de salut mental com per a familiars, amb un total de 18 unitats familiars participants. Així mateix, també al segon trimestre van començar els 2 cicles formatius per aprendre a dinamitzar un grup d’ajuda mútua, un per a persones amb experiència pròpia i un altre per a familiars, amb 20 participants.

L’OMS estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental

L’Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, la qual cosa suposa un total d’uns 450 milions d’afectats a nivell mundial. Segons l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, en l’informe de la Central de Resultats de dades de salut mental i addiccions del 2015, 239.521 persones van ser ateses als centres de salut mental de Catalunya, i 70.521 eren infants i adolescents. Segons les dades de la Central de Resultats de l’any 2014, l’augment de la demanda en els CSMIJ ha estat de quasi un 27% en 6 anys.

La notorietat d’aquestes dades fa palesa la seva importància i la necessitat de fomentar la promoció del benestar, la prevenció, el tractament i la rehabilitació de les persones amb problemes de salut mental des de l’apoderament personal i la pròpia autonomia del pacient per tal que esdevinguin subjectes autònoms i actius de la seva salut mental i del seu procés de recuperació.

Actualment, els ens polítics, conscients d’aquesta situació, estan duent a terme un abordatge molt  sensible i enfocat cap a la necessitat pressupostària i de recursos que sempre ha mancat en l’àmbit de la salut mental.

Col·laboradors

El projecte “Activa’t per la salut mental” a Catalunya compta amb la col·laboració de les quatre Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Ivàlua i amb el finançament de l’Obra Social “la Caixa”, Otsuka, Lundbeck, Janssen, Fundació Roca i Pi, Fundació Roviralta i Roca Salvatella.

Ir al contenido