Aquesta serà la segona convocatòria d’aquest any, després de la primera trobada virtual del passat 30 de març
El proper 19 de setembre al matí celebrarem una nova trobada de persones moderadores de Grup d’Ajuda Mutua (GAM) per al sector centre est i la demarcació de Girona , en el marc del projecte «Activa’t per la Salut Mental«.
La convocatòria ve precedida per una trobada de moderadors i moderadores de GAM que es va dur a terme de manera virtual el passat 30 de març de 2023. Aquesta trobadava comptar amb la participació de 9 dones i 6 homes, provinents dels territoris del Bages, l’Anoia, Vallès Oriental, Vallès Occidental i Girona.
Un espai per a la reflexió i l’intercanvi d’experiències
Les trobades de persones moderadores de GAM tenen diversos objectius essencials:
- Oferir un espai per a l’intercanvi d’experiències relacionades amb el desenvolupament del rol com a moderadors de GAM.
- Facilitar un espai de reflexió i debat sobre els dos temes més votats per les participants: el conflicte i el model de recuperació en salut mental.
- Posar en valor l’experiència dels participants i obtenir eines de millora, així com extreure un llistat de bones pràctiques.
- Proporcionar un espai on els moderadors i moderadores es puguin sentir acompanyats en el seu rol, oferir i rebre suport, i motivar-se mútuament.
Durant el desenvolupament de la trobada vàrem tenir la possibilitat de tractar diversos temes que s’havien destriat del resultat d’una enquesta de detecció de necessitats que les persones participants van respondre prèviament, com ara el model de recuperació i el paper del GAM en aquest procés i la teoria sobre gestió del conflicte. En aquest sentit es van compartir experiències sobre conflictes als GAM i es van extreure propostes de bones pràctiques.
L’espai de bones pràctiques ens va permetre generar un llistat de bones pràctiques per a la gestió dels conflictes dins dels GAM. Algunes de les propostes sorgides van ser: “Respectar la confidencialitat i la inclusió”, “Recordar pactes addicionals o actualitzar-los per ajustar-se per a les necessitats de cada grup” o “Transmetre afecte i respecte per totes les persones”, entre d’altres, aspectes que denoten el coneixement que tenen els moderadors i moderadores de GAM dels principis bàsics, les normes, així com la teoria i pràctica en dinamització de GAM.
Valoracions de les participants
Les valoracions generals van ser molt positives, destacant l’interès i l’aprenentatge compartits:
“Agraïment i satisfacció d’haver participat, guanya tothom i no perd ningú. Gràcies.”
“M’ha agradat molt aquesta part de compartir conflictes, molt interessants.”
“Necessitava escoltar més que parlar i m’ha anat molt bé.”
“Gràcies perquè m’he sentit molt a gust, he après molt.”
“Gracias porque me llevo mucho conocimeinto que espero poder aplicar. He aprendido mucho. Muy contenta y una reunión preciosa, os quiero a todas. Muy enriquecedora. “
Les participants van fer arribar algunes propostes de millora que incloïen la possibilitat d’una programació més oberta i la consideració de sessions específiques per a familiars. També es va expressar l’interès en rebre formació addicional sobre salut mental.
Propera trobada de moderadores de GAM
Així doncs, estem emocionades d’anunciar la nova convocatòria de persones moderadores de GAM del sector centre Est i Demarcació de Girona, amb l’esperança de seguir enfortint aquesta xarxa de suport vital per a la salut mental a la nostra comunitat.
Us convidem a unir-vos a aquesta iniciativa i aportar el vostre suport i experiència als GAM dels vostres territoris de referència. Un cop més, volem agrair la participació de totes les persones voluntàries per fer-ho possible. Gràcies!
Si ets moderador/a d’un grup d’ajuda mútua i estàs interessat/da en formar part de les trobades posa’t en contacte amb el teu Espai Situa’t de referència.
La salut mental és una prioritat i juntes podem fer una diferència significativa!
Amb el suport de: