Skip to main content

El passat 21 de gener es va presentar a Tarragona el projecte Activa’t per la salut mental, una iniciativa de base comunitària per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Es tracta d’un projecte pilot, de tres anys de duració, que es desenvolupa a dotze municipis de Catalunya, un d’ells, Tarragona, a través de La Muralla Associació Ment i Salut, l’Associació Aurora i l’Institut Pere Mata, i amb el suport de la Diputació de Tarragona.

A la presentació, celebrada al CaixaForum Centre social i cultural de l’Obra Social “la Caixa”, cedit gratuïtament, hi ha participat la delegació territorial de Salut al Camp de Tarragona (Regió Sanitària), La Muralla, la Diputació de Tarragona, l’Institut Pere Mata, la Federació Salut Mental Catalunya i els testimonis de familiar i persona amb un diagnòstic en primera persona, en un acte dirigit a la ciutadania i professionals sociosanitaris.

El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental greus i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte pilot coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya i el Departament de Salut, que s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat.

La finalitat última de l’ “Activa’t per la salut mental” és comprovar-ne l’eficàcia amb l’objectiu d’incorporar-lo a la xarxa pública d’atenció catalana. Per això, durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques.

Machús San Pío, directora del projecte “Activa’t per la salut mental” a la Federació Salut Mental Catalunya, va explicar que “l’Activa’t respon a necessitats de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, recollides en diferents estudis, i que, tot i haver-hi moltes millores, encara hi ha mancança d’eines per gestionar el trastorn i facilitar la presa de decisions”.

Josep Mercadé, gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, va posar èmfasi en el fet que és un projecte multidisciplinari i que “tenim un molt bon proveïdor de serveis de salut mental [Institut Pere Mata] que conjuntament amb els serveis que ofereix l’Activa’t i junt amb la Regió Sanitària Camp de Tarragona, donarà eines als malalts i les seves famílies per arribar a una millor qualitat de vida”.

Immaculada Costa, diputada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona, va destacar la trajectòria de treball en salut de la Diputació, i la capacitat de dur la tasca a territori fomentant el suport als ajuntaments. A més, la Diputació també recolza l’Activa’t pilot a les Terres de l’Ebre.

Per part de l’Institut Pere Mata, tant la Dra. Pilar Casaus, directora mèdica, Hospital Universitari Institut Pere Mata com la Dra. Cristina Sáez, Cap de Servei de l’Àrea Comunitària d’Adults, van expressar la importància d’aquest projecte per millorar l’atenció també de les famílies, desitjant que en poc temps es pugui fer extensiu a tot Catalunya. Així mateix van agrair les institucions col·laboradores i finançadores per la seva implicació i esforç.

Ángel Urbina, vocal de la junta directiva de La Muralla Associació Ment i Salut, explicava que estan “molt contents de formar part de l’Activa’t, doncs és un projecte innovador, com nosaltres, que és un pas més cap a l’apoderament i l’enfoc no com a malaltia mental sinó com a salut mental, tant dels malalts com del familiars”.

Per la seva banda, Antonio Serrano, activista i testimoni amb experiència pròpia en problemes de salut mental, afirmava que “la base per a la recuperació és creure en un mateix, cal apoderar-se. Amb el programa Activa’t, s’ofereixen diferents estratègies per tal que cadascú trobi les seves eines per sentir-se millor”.

 

Tarragona s’activa per al salut mental

Tarragona treballen conjuntament serveis socials i sanitaris per garantir un model d’atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. Destaca la bona col·laboració que existeix entre els serveis de salut mental i la xarxa associativa, en aquest cas, l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, que atén la població de referència que inclou en aquest moment el projecte, i les associacions La Muralla i Aurora.

Al 2015, un total de 11.148 persones van ser ateses als centres de salut mental d’adults (CSMA) de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, gestionats per l’Institut Pere Mata; de les quals 3.723, un 33.4%, ho van ser per un trastorn mental greu. Per la seva banda, La Muralla Associació, que compta amb uns 300 socis, ha atès unes 50 famílies, té en marxa un Grup d’Ajuda Mútua format per 15 famílies, i en aquests moments facilita una formació psicoeducativa amb 20 famílies. A més gestiona el Club Social La Muralla, que compta amb 114 persones usuàries, i la majoria tenen un diagnòstic de trastorn mental greu. L’Associació Aurora gestiona un centre especial de treball que integra social i laboralment a 20 usuaris que tenen un diagnòstic d’esquizofrènia. D’altra banda disposa d’un servei a les famílies que ofereix informació, atenció assistencial, i activitats lúdiques i socials.

L’Espai Situa’t de Tarragona, ubicat a l’Hotel d’Entitats de la ciutat (c/Pons d’Icart s/n, 6è, despatx 8), ofereix informació, orientació i assessorament específic sobre trastorns mentals a la persona o la família, però també és un espai obert a la ciutadania per informar-se de qualsevol qüestió relacionada amb la salut mental. Des del seu inici al mes de setembre de 2015, l’espai Situa’t de Tarragona ja ha atès varies demandes, i es troba en procés de reclutament de les persones participants al pilot. Com que es tracta d’un projecte pilot, l’accés a la resta del circuit Activa’t el determina el protocol d’avaluació del projecte i les persones han de ser derivades pels serveis de salut mental. Un cop conformat el grup de persones participants, es preveu que els primers grups psicoeducatius comencin a la primavera de 2016, de la mà dels professionals del proveïdor sanitari.

Ir al contenido