Skip to main content

En el marc de les Taules d’experiències, es va presentar el cas de la digitalització de la formació en empoderament en salut mental “Prospect”

Els passats 15 i 16 de juny es va celebrar el Congrés del Tercer Sector Social a Catalunya, “El repte de la reconstrucció social: noves respostes des del tercer sector social”. El Petit Palau del Palau de la Música va ser l’espai que va acollir el congrés, que pretenia ser un espai de reunió del conjunt de les entitats del tercer sector, un lloc on compartir estratègies i experiències desenvolupades durant la pandèmia i una trobada per donar resposta als nous desafiaments sorgits arran de la crisi social de la covid-19.

La digitalització de la formació en empoderament en salut mental “Prospect”, una experiència destacada al congrés

A banda de la part presencial, durant el dimecres 15 de juny per la tarda es van dur a terme sis Taules d’experiències en modalitat virtual.  Salut Mental Catalunya va participar en la tercera de les taules, que tractava temes de digitalització. En ella, Cecília Agramunt, responsable de programes de capacitació i corresponsable del programa d’empoderament Prospect, va presentar l’experiència de digitalització de la formació en empoderament en salut mental “Prospect”. Durant la seva exposició, va explicar quin ha estat el procés de digitalització de la formació a SMC, centrant-se sobretot en els aprenentatges extrets de l’experiència, els reptes inicials i actuals i les oportunitats detectades.

 

Al llarg de la Taula de digitalització, s’hi van presentar d’altres experiències:

  • Pla Director de Connectivitat i Programa sobre les Colònies Tèxtils, a càrrec de Fundació Cellnex.
  • Toolkit UOC per a la transformació digital de les entitats socials, a càrrec de la UOC.
  • Guia de bones pràctiques per a la digitalització d’organitzacions socials, a càrrec de Fundesplai.

Reptes i desafiaments per al Tercer Sector que requereixen solucions innovadores i efectives

El Congrés ha estat un espai de debat i reflexió que ha recollit propostes des de diferents àmbits que han de servir per plantejar solucions més innovadores i efectives als desafiaments socials, presents i futurs.

Les entitats socials han elaborat un manifest de cloenda amb el recull de demandes i compromisos del sector per fer front a les greus conseqüències socials derivades de la pandèmia.

El document assegura que, en una societat cada cop més empobrida, calen canvis profunds en l’actual model socioeconòmic per posar les persones al centre i prioritzar les cures, l’atenció i el benestar. Per a la Taula del Tercer Sector és indispensable revalorar les polítiques socials i modernitzar i blindar els serveis socials, que són tan essencials com la sanitat i l’educació. En aquest sentit, reclama un compromís polític per enfortir-los a través d’una inversió pública adequada, que millori la qualitat en l’atenció i que dignifiqui les condicions laborals de les treballadores. La Taula del Tercer Sector reivindica que l’únic camí per a una recuperació justa és garantir l’accés real als drets socials.

El voluntariat, un pilar fonamental per a fer possible el “Prospect”

Un cop més, volem agrair la participació dels voluntaris i voluntàries que fan possible el programa d’empoderament en salut mental gràcies a la seva implicació i el valor de la seva experiència. El programa formatiu Prospect es fa en col·laboració amb la Confederación Salud Mental España i no seria possible sense l’equip de persones voluntàries que hi posen la seva ànima.