Skip to main content

Avui s’ha presentat a Santa Coloma de Gramenet el programa Activa’t per la salut mental, un projecte de base comunitària per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Es tracta d’un projecte pilot, de tres anys de durada, que es desenvolupa a tretze municipis de Catalunya, entre ells, Santa Coloma, a través de l’Associació AM.MA.ME (Amics del Malalt Mental) i el Parc de Salut Mar, amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la Diputació de Barcelona, l’Obra Social ”la Caixa”, Fundació Roca i Pii altres finançadors.

La presentació, celebrada al Centre Cívic Riu, ha esta presidida per l’alcaldessa Núria Parlon, i ha comptat amb la representació institucional dels responsables de les diferents entitats implicades en el projecte: Josep Muñoz, gerent de Benestar Social de la Diputació de Barcelona; Aurora Dueñas, directora dels Sectors Sanitaris Barcelonès Nord i Maresme, i Vallès Oriental; Luís Miguel Martín, director d’atenció comunitària de l’INAD del Parc de Salut Mar; Emilio Borja, president d’ AM.MA.ME, associació membre de Federació Salut Mental Catalunya; Laura Sicilia, membre d’Activament i representant de la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona); i Israel Molinero, president de la Federació Salut Mental Catalunya.

A més, els professionals de referència: Sílvia Oller, coordinadora del CSM Marti i Julià de Santa Coloma de Gramenet, i Ruth Soriano, responsable de l’Espai Situa’t de la zona, han explicat els detalls del projecte Activa’t per la Salut Mental, amb el suport de testimonis d’activistes de les associacions en primera persona i de familiars, en un acte dirigit a la ciutadania i professionals sociosanitaris.

Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, ha presentat el projecte com un instrument que permet abordar de manera coordinada l’atenció a la salut mental. L’alcaldessa de Santa Coloma considera que ‘la ciutat és l’espai idoni per trencar tabús i normalitzar la vida de les persones’. Tot i reconèixer que els recursos són limitats, Parlon considera que l’Activa’t fa possible ‘optimitzar-los potenciant el treball en xarxa dels diferents sectors’.

Josep Muñoz, gerent de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, ha expressat el reconeixement de la Diputació a la tasca de la Federació Salut Mental Catalunya i ha destacat que el projecte és una ‘iniciativa excel·lent per abordar la salut mental des d’una perspectiva comunitària’. Ha manifestat ‘el compromís de la Diputació amb la xarxa associativa’ i ha afirmat que ‘trencar barreres, tabús i prejudicis és el camí per garantir els Drets de les persones’.

Aurora Dueñas, directora dels Sectors Sanitaris Barcelonès Nord i Maresme i Vallès Oriental, ha assegurat que ‘la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut mental és una prioritat estratègica per a la Generalitat’, ja que ‘el context socioeconòmic actual fa necessàries polítiques coordinades entre tots els Departaments’. Ha destacat que Santa Coloma ‘és un exemple del treball fonamental del teixit associatiu en la detecció de necessitats’ i que l’Activa’t n’és un exemple prometedor, perquè ‘els resultats provisionals són molt positius’.

Luis Miguel Martín, director d’atenció comunitària de l’INAD del Parc de Salut Mar, ha volgut agrair a la Federació Salut Mental Catalunya ‘l’oportunitat que representa per a Santa Coloma comptar amb el pilotatge del projecte’ com a eina de canvi del model d’atenció a partir de l’apoderament de les persones i les seves famílies. Segons Martín, ‘l’Activa’t demostra que és possible introduir petits canvis en el dia a dia per millorar aquest model’.

El president d’AM.MA.ME, Emilio Borja, ha comentat breument la trajectòria de l’entitat i ha destacat el suport rebut per l’Administració local. ‘L’Activa’t és una injecció d’aire fresc, una oportunitat per fer créixer l’associació i de vincular-hi més persones’, ha afirmat.

Laura Sicília, membre d’Activament i representant de la Federació Veus, ha afirmat que l’Activa’t ‘ha de ser un projecte de país’ i que cal potenciar ‘un canvi de model que incorpori les veu amb experiència pròpia i l’apoderament en primera persona’.

Israel Molinero, president de la Federació Salut Mental Catalunya, ha volgut destacar que ‘la diversitat territorial que representa l’Activa’t enriqueix i dóna més valor als resultats’. ‘Un programa d’apoderament com aquest’, ha afegit, ‘no té volta enrere i ha de formar part de la cartera pública de serveis’.

L’objectiu de l’Activa’t és millorar la informació en salut mental i potenciar el suport entre iguals, per tal que les persones i les seves famílies esdevinguin protagonistes actius en la recuperació. És un projecte pilot coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya, la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona), el Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat.

La finalitat última de la prova pilot de l’ “Activa’t per la salut mental” és comprovar l’eficàcia d’aquest programa en el seu objectiu d’ajudar la persona diagnosticada i la seva família amb l’objectiu d’incorporar-lo a la xarxa pública d’atenció catalana. Per això, durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, (Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques).

 

presentacioActivat_santacoloma2

Foto: Luis Ros – rawpro.net

 

El projecte proposa un circuit que preveu atendre 3.000 persones a 13 territoris

L’accés a la informació i al coneixement contribueix de forma molt positiva a una gestió més eficient del propi procés de cura i a una participació compartida en la presa de decisions que situa el ciutadà al centre del sistema. En aquest sentit, el projecte s’articula en un circuit de quatre fases, la primera oberta a tothom, i les restants dirigides únicament a les persones amb trastorn mental sever, els seus familiars o professionals:

  1. Espai Situa’t: servei d’informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
  2. Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb problemes de salut mental greu (programa Klau de Re) desenvolupat pels professionals de la salut mental.
  3. Programa europeu PROSPECT per al desenvolupament de l’apoderament de la persona amb problemes de salut mental greu i de la família. A més, s’hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.
  4. Grups d’Ajuda Mútua (GAMs): servei de suport continuat basat en l’experiència entre iguals.

A més de Santa Coloma de Gramenet, els territoris on s’ha implantat la prova pilot són: Sabadell, Girona, Manresa, Barcelona (Nou Barris), Lleida, Granollers, Sant Boi de Llobregat, Terres de l’Ebre, Vilanova i la Geltrú, Igualada i Tarragona, i preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis, tant familiars com persones amb problemes de salut mental.

Santa Coloma de Gramenet s’activa per la salut mental

A Santa Coloma de Gramenet treballen conjuntament serveis socials i sanitaris per garantir un model d’atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. Al 2015, un total de 17.400 persones van ser ateses al Centre de Salut Mental d’Adults Martí i Julià de Parc Salut Mar; de les quals un 36% ho van ser per un trastorn mental greu. Un Centre que en aquests  últims anys ha integrat la intervenció en la cura de la salut física en el pacient amb trastorn mental sever dintre de la seva oferta assistencial i que amb el projecte Activa’t per la Salut Mental veu una oportunitat per millorar l’atenció integral del pacient i família.

Parc de Salut Mar integra l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) de Barcelona, orientat a l’atenció clínica, diagnòstic i tractament de les persones de les comunitats de referència amb  trastorns mentals i cognitius (incloent addiccions) o en risc identificable de patir-ne. És una organització sanitària amb vocació compromesa de servei, amb llarga trajectòria, tant d’ expertesa clínica com de capacitat docent i de recerca. L‘àmbit d’actuació compren una població de referencia de 700.000 persones repartides en diferents sectors: Àrea Litoral Mar, Barcelonès Nord (Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià del Besòs) i Baix Maresme (Montgat, Tiana, Teià i Ocata). L’INAD s’organitza en diferent línies o processos assistencials: hospitalització i urgències, addiccions, rehabilitació, psicogeriatria i atenció comunitària i programes especials.

L’Espai Situa’t Santa Coloma de Gramenet, ubicat al Centre Cívic Llatí, al carrer de Nàpols, 41 de la ciutat, ofereix informació, orientació i assessorament específic sobre problemes de salut mental a la persona o la família, però també és un espai obert a la ciutadania per informar-se de qualsevol qüestió relacionada amb la salut mental (recursos, serveis, drets, informació jurídica…). Aquest punt d’informació abasta també Badalona, Sant Adrià i el Maresme sud. Des del seu inici al mes de setembre de 2015, l’Espai Situa’t de Santa Coloma de Gramenet ja ha atès 71 demandes. Com que es tracta d’un projecte pilot, l’accés a la resta del circuit Activa’t el determina el protocol d’avaluació del projecte.

S’han fet 2 grups psicoeducatius al CSMA Martí i Julià de Santa Coloma, un per a familiars i un altre per a persones amb experiència pròpia, així com  2 cursos formatius, encara en actiu, per aprendre a dinamitzar un grup d’ajuda mútua, un per a persones amb experiència pròpia i un altre per a familiars.

L’Associació AM.MA.ME (Amics del Malalt Mental) va néixer a Santa Coloma al 2002. Actualment atén a més de 100 famílies a través del seu Grup d’Ajuda Mútua, un club social gestionat per la Fundació Salut Mental Catalunya i diversos serveis. D’entre les seves activitats més destacables trobem el Musicalment o el teatre social i la reivindicació pels drets i la millora de la qualitat de vida de les persones i les famílies.

L’OMS estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental

L’Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones patirà algun tipus de problema de salut mental al llarg de la seva vida. Segons l’informe de la Central de Resultats de dades de salut mental i addiccions, al 2015, 169.063 persones han estat ateses pels centres de salut mental, un 70% de les quals eren pacients en seguiment i un 34% han estat diagnosticats amb un trastorn mental sever.

Col·laboradors

El projecte “Activa’t per la salut mental” compta amb la col·laboració de les quatre Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Ivàlua i amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, Otsuka, Lundbeck, Janssen, Fundació Roca i Pi, Fundació Roviralta i Roca Salvatella.

A Santa Coloma el projecte s’executa a través de l’Associació AM.MA.ME (Amics del Malalt Mental) i Parc Salut Mar, i compta amb la

Ir al contenido