Skip to main content

Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental, llança la campanya “No facis com si res: Dóna la cara”, amb l’objectiu d’evidenciar que existeix un tabú social respecte als problemes de salut mental.

Tothom té salut mental, perquè la salut no és només física. La nostra salut canvia durant la vida i, com el nostre cos, la nostra ment pot emmalaltir en un moment donat. Així doncs, qualsevol de nosaltres podem tenir un problema de salut mental. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patirem un trastorn mental al llarg de la nostra vida.

Tot i no ser res estrany ni hauria de ser vergonyós, existeixen a dia d’avui un estigma social i uns prejudicis, que influeixen en les actituds i comportaments que els altres tenen cap a les persones amb un diagnòstic de salut mental (esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió, ansietat, trastorns de personalitat, etc.). Segons les últimes dades de l’ESCA (Enquesta de Salut de Catalunya), un de cada sis catalans (21%) no estaria disposat a viure amb una persona amb problemes de salut mental ni confiaria en ella per la cura d’altres, un de cada tres (32%) no sap si treballaria amb aquesta i més de la meitat de la població catalana (51%) no té clar si confiaria en ella a l’hora de donar-li una responsabilitat.

Per aquestes actituds, moltes persones se senten aïllades, rebutjades i discriminades quan manifesten tenir un diagnòstic de salut mental, especialment en l’entorn laboral. I una greu conseqüència d’aquest tabú és la por a demanar ajuda a un especialista, retardant el tractament i agreujant el problema i el patiment.

Ir al contenido