Skip to main content

En el marc del projecte Activa’t per la salut mental, liderat per la Federació Salut Mental Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Federació VEUS, presentem el nou Manual per a la recuperació i l’autogestió del benestar, una eina de suport basada en el model de recuperació.

Ens complau posar a l’abast de tothom aquest manual i el quadern de treball que l’acompanya que, de la mateixa manera que el projecte Activa’t, posa molt èmfasi en l’autonomia personal i la participació i ofereix a les persones amb experiència pròpia una eina d’autogestió i apoderament.

Els materials han estat elaborats per membres d’Activament Catalunya Associació. Pel procés d’elaboració es va realitzar un estudi bibliogràfic previ, es van convocar 5 grups focals amb 36 participants en primera persona i es van passar 217 enquestes a persones amb experiència pròpia. També es va organitzar una Jornada de debat amb la presència de 55 assistents dels col·lectius de primera persona, familiars i professionals i s’ha comptat amb l’ajuda d’un comitè de redacció, format per 12 professionals de la salut de diferents perfils (medicina, psicologia, treball social i infermeria) i recursos.

El manual està dirigit a persones usuàries de serveis de salut mental i a qualsevol persona en situació de patiment psicològic, per contribuir en la construcció d’un pla personalitzat de recuperació. Pel que fa als professionals, es tracta de dotar-los d’una eina per afavorir l’acompanyament en el procés de recuperació, posant el focus en la persona, en el seu projecte vital i en l’àmbit comunitari.

Està previst fer un estudi pilot el 2019, per sotmetre el manual a un procés d’avaluació a diferents territoris de Catalunya, amb la voluntat que, un cop validat, el manual pugui ser utilitzat amb l’ajuda de professionals, familiars i agents de suport mutu a diferents serveis i recursos, o com a eina d’autogestió en l’àmbit privat.

El manual està format pels següents documents:

Documents previs a l’elaboració del manual:

  1. Informe previ per l’elaboració d’un nou manual de recuperació  (descarrega’l aquí en pdf)
  2. Estudi qualitatiu “Conceptes i eines per a la recuperació i el benestar: significats i estratègies de les persones amb experiència de trastorn mental”  (descarrega’l aquí en pdf)
  3. Informe de la Jornada de debat: “La recuperació i autogestió del benestar en salut mental”  (descarrega’l aquí en pdf)
  4. Estudi quantitatiu “Ús i priorització d’eines i recursos per a la recuperació i autogestió del benestar des de la 1a persona”  (descarrega’l aquí en pdf)
Utilizamos cookies para garantizar que tenga la mejor experiencia en nuestro sitio web.