Skip to main content

El congrés «Activa’t per la salut mental. Més enllà del pilotatge«, amb més de 400 assistents i un centenar de ponents, ha presentat els resultats avaluats del projecte, que han mostrat millores en la recuperació de les persones i en l’experiència de cura de les famílies participants en l’avaluació.

El Congrés, celebrat el 22 i 23 de novembre al CosmoCaixa de Barcelona, ​​ha analitzat les propostes de millora del model d’atenció en salut mental, que han de servir de base per a la seva implementació a tot el territori. Conceptes clau durant les jornades han estat l’exercici dels drets de la ciutadania i l’apoderament com a concepte clau en la recuperació i el model d’atenció comunitària en salut mental.

Els participants al Congrés han estat persones de diferent procedència i implicació amb el projecte Activa’t: associacions, professionals, famílies i persones amb experiència pròpia en salut mental i persones interessades. S’han presentat els resultats avaluats en els 4 anys de durada del projecte pilot, que han mostrat millores en la recuperació de les persones i en l’experiència de cura de les famílies participants en l’avaluació, i propostes de millora del model de cara al seu implementació a tot el territori.

S’ha volgut posar en valor el treball conjunt entre la xarxa social i la sanitària, que ha contribuït a promoure un nou enfocament en salut mental, apostant per la recuperació, posant a la persona al centre i treballant per la seva empoderament.

12 Grups de Treball i conclusions dels tallers

A més de les sessions plenàries i les diferents conferències s’han dut a terme dos grups de treballs amb 12 tallers:

  • Grup 1: L’avaluació al detall
  • Grup 2: Missió, funcions, encaix i futur de l’Espai Situa’t
  • Grup 3: Formació psicoeducativa de les famílies: com es pot millorar?
  • Grup 4: Formació psicoeducativa de persones amb experiència pròpia: aprenentatges de La Klau de Re ©
  • Grup 5: Prospect: un espai de reflexió conjunta, trobada i aprenentatge
  • Grup 6: Com continua el suport a la comunitat: els Grups d’Ajuda Mútua
  • Grup 7: Treballant el model de recuperació en els serveis
  • Grup 8: Determinació de la comunitat: efectes i expectatives amb el Activa’t
  • Grup 9: El suport del Activa’t a les associacions de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies
  • Grup 10: Les repercussions del Activa’t en els serveis de salut mental, dispositius i professionals sanitaris
  • Grup 11: Propostes per a l’empoderament en nens i joves, i les seves famílies, i l’acostament a altres grups
  • Grup 12: Més enllà dels Grups d’Ajuda Mútua: la promoció del suport entre iguals

Les conclusions dels tallers es van presentar el segon dia del Congrés, i properament es difondran en una publicació que resumirà les presentacions, reflexions i conclusions, i permetrà introduir les millores oportunes en el Activa’t abans d’estendre-a la resta del territori.

Conferències Internacionals

El Congrés va comptar amb la participació de tres ponents internacionals. En la conferència internacional «Cap a l’empoderament, la recuperació i la ciutadania en salut mental: la visió en primera persona i dels familiars» van intervenir:

  • Alison Faulkner, investigadora del Projecte EURIKHA d’investigació global en salut mental en primera persona i col·laboradora en el grup de recerca liderada per usuaris del Kings College
  • Miia Männikkö, presidenta de EUFAMI, Federació Europea d’Associacions de Familiars de Persones amb problemes de salut mental

La conferència internacional «Com s’aborda l’empoderament des de les polítiques i els sistemes de salut mental a Europa?» va anar a càrrec del Dr. Roberto Mezzina, director del Departament de Salut Mental de Trieste i del Centre Col·laborador de l’OMS per a la Recerca i la Formació.

 

Tota la informació i actualitzacions de les informacions i conclusions del Congrés de l’Activa’t es poden consultar a la pàgina web (en català):
https://activatperlasalutmental.org/congres-2018