L’objectiu de la trobada ha estat acostar eines per a la moderació de GAM, la dinamització comunitària i la generació de xarxes de suport mutu
El passat 22 de juny es va dur a terme la xerrada informativa: Vols crear un grup d’ajuda mútua (GAM) en benestar emocional?, amb una durada de tres hores de durada i un grup composat per 11 dones, que provenen dels grups terapèutics, conduits per les Referents en Benestar Emocional dels seus Centre d’Atenció Primària de referència. Aquests grups volen engegar la seva iniciativa més enllà de l’espai terapèutic.
Les participants han arribat de diverses poblacions de la demarcació de Girona: Arbúcies, Sant Hilari, Salt, Bescanó i Girona ciutat.
Un espai per apropar-se l’adquisició d’eines, recursos i també de reflexió al voltant de la salut mental
La xerrada persegueix l’objectiu d’oferir eines per a la moderació de Grups d’Ajuda Mútua pel Benestar Emocional, dinamitzar la comunitat i generar xarxes de suport mutu. A més, les assistents han tingut la oportunitat de conèixer Salut mental Catalunya i el projecte Activa’t per la Salut mental, el model de GAM, recursos i entrar a formar part de l’acompanyament que fem des de l’Espai Situa’t als GAM.
Des de la Federació Salut mental Catalunya acostem noves formes de veure i parlar sobre les problemàtiques en salut mental i el patiment emocional, oferint un espai per a reflexionar entorn la salut mental i la ciutadania, així com les bones pràctiques.
La metodologia ha integrat una part teòrica i una part de dinàmiques vivencials, com “El meu GAM somiat”, amb l’objectiu d’enriquir la proposta i afavorir la participació.
Els GAM de Benestar Emocional es van impulsar des de SMC arran l’arribada de la Covid-19 amb l’objectiu de generar i promoure xarxes de suport mutu i ajudar a pal·liar el malestar emocional de la població que no estava familiaritzada amb problemes de salut mental.
Valoració de les participants
Per a les participants ha estat una reflexió molt enriquidora, i alhora els ha permès conèixer el model dels GAM i els recursos que tenim a l’abast per iniciar-ne un. Les participants han mostrat la seva satisfacció responent la pregunta «Què m’emporto de la sessió avui?»:
- «Jo m’emporto empoderament i motivació»
- «Il·lusió»
- «M’emporto ànims per engegar totes el GAM»
- «Una reconfortant sensació d’estar en el lloc i moment adequat per dur a terme un propòsit somiat que no creia que pogués fer realitat i una il·lusió tremenda.«
- «Ganas e información para iniciar el proyecto.»
- «Que no estem sols, soles, que estem recolzades i buscant el mateix fi, salut emocional. Gràcies»
- «M’emporto respostes i suport per engegar un projecte participatiu i transversal . Moltes gràcies a totes , la vostra il·lusió i empenta m’ha agradat molt.»
Què són els GAM de Benestar Emocional?
Els GAM de Benestar Emocional es van impulsar des de SMC arran l’arribada de la Covid-19 amb l’objectiu de generar i promoure xarxes de suport mutu i ajudar a pal·liar el malestar emocional de la població que no estava familiaritzada amb problemes de salut mental.
Amb la col·laboració del Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE), vam dur a terme, ja en el 2021, una avaluació externa de la iniciativa dels GAM per al Benestar Emocional amb l’objectiu de promoure la seva creació i millorar el seu funcionament. D’aquesta avaluació se’n va extreure l’informe d’Avaluació del projecte de promoció dels GAM per al Benestar Emocional i es va organitzar una jornada per presentar els resultats.
Al juny de 2023 s’ha signat un nou conveni de col·laboració amb el CAPSBE que permetrà seguir fomentant, de manera conjunta, el treball en xarxa i comunitari per a la promoció dels Grups d’Ajuda Mútua per al Benestar Emocional.
Més informació
L’Espai Situa’t ofereix informació, orientació i acompanyament sobre qualsevol aspecte relacionat amb la salut mental tant per la població en general, com per a persones amb un diagnòstic i/o els seus familiars.
L’Espai Situa’t actua com a referent de tot el procés, vinculat al moviment associatiu del territori i directament en contacte amb els professionals de la xarxa sanitària i els professionals de la Federació Salut Mental Catalunya. Esdevé un referent d’informació per persones amb un diagnòstic i/o els seus familiars (serveis, informació jurídica, tràmits, escolta…).
A més l’Espai Situa’t fa el seguiment de casos que normalment no arribarien al centre de salut mental.
- Consulta tota la tasca dels Espai Situa’t i troba el més proper a tu
- Consulta totes les guies sobre salut mental del projecte Activa’t per la salut mental
Amb el suport de: