Skip to main content

Madrid va acollir del 5 al 7 de juliol la celebració del XIII Congrés Mundial WAPR. Recuperació, ciutadania, drets humans. Revisant els consensosorganitzat per l’Associació Mundial de Rehabilitació Psicosocial (WAPR). El projecte Activa’t per la salut mental, de la Federació Salut Mental Catalunya, la Federació VEUS i la Generalitat de Catalunya, va ser una de las iniciatives que es van presentar.

L’Activa’t va presentar el 6 de juliol l’exemple de l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i de les seves famílies, i va fer un repàs als 4 anys de pilotatge del projecte pilot. La presentació va anar a càrrec de Machús San PíoEmilio RojoSusana PlasenciaEdgar Vinyals i Bàrbara Mitats.

Des de la Federació SMC i l’Activa’t volem agrair a l’organització del WAPR l’oportunitat de portar l’exemple del nostre projecte al Congrés Mundial sobre rehabilitació psicosocial en salut mental. Volem compartir les felicitacions que va rebre el projecte, i destacar que moltes de les intervencions i preguntes del públic van ser sobre els grups d’ajuda mútua i la participació de tantes persones i d’àmbits diferents en l’Activa’t.

El Congrés va programar una sessió paral·lela amb la participació de 60 persones, que va omplir totes les places disponibles. La sessió va resultar d’interès pels participants; profesionals, persones amb experiència pròpia en salut mental i familiars.

Destacar també la participació i representació de les entitats en primera persona i dels activistes en salut mental en primera persona.

El Congrés va comptar amb la participació de ponents internacionals de referència en l’àmbit de la salut mental. Tina Minkowitz, que va participar en la redacció de la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat, va demanar que es treballi pels drets socials de les persones amb discapacitat. Per la seva part, Larry Davidson va apostar per un model de recuperació, tot i que la presència de les famílies en aquest sistema encara no és suficientment significativa. Daltra banda, Helen Herrman va tractar la perspectiva de gènere en salud mental i va lamentar el doble estigma i la vulnerabilitat de les dones i nenes.

Diversos estudis van tractar sobre la sobremedicació i com reduir el consum de fàrmacs en el tractament dels trastorns mentals greus, com amb la intervenció de Joana Moncrief o la nova unitat de Tromso (Noruega). També es va posar l’exemple dels serveis no coercitius de Roberto Mezzina i el model de Trieste. Els ingresos involuntaris, com en el cas dels casos de patologia dual, van ocupar part del debat sobre els drets en salut mental.

 

Més informació sobre el Congrés WAPR 2018 en la seva pàgina web.