Skip to main content

(nota de premsa en pdf)

  • El pilotatge de l’Activa’t s’ha dut a terme a la demarcació de Lleida durant quatre anys a través de l’Associació Salut Mental Ponent, la Federació Salut Mental Catalunya, Gestió de Serveis Sanitaris, la Coordinadora Salut Mental Catalunya – Terres de Lleida i els departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya al territori.
  • El projecte, que s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions de la Generalitat, pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars esdevinguin agents de salut actius en el seu procés de recuperació.
  • El treball conjunt dels serveis de salut mental i les associacions del territori ha estat essencial, creant xarxa amb altres actors de la comunitat, així com el treball coordinat entre els departaments de Salut, Presidència i Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.
  • Activa’t per la salut mental ha estat liderat a Catalunya per la Federació Salut Mental Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Federació Veus, amb la implicació de les 4 Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”, així com altres municipis.
  • El projecte pilot, innovador a nivell internacional, suma a Catalunya 4.771 persones beneficiàries, 24 associacions implicades, 140 professionals dels serveis públics de salut mental, més de 130 persones voluntàries, i 15 entitats finançadores, durant 4 anys en 12 territoris de Catalunya.

Aquest matí s’ha presentat, a la sala d’actes de la Diputació de Lleida, el balanç dels quatre anys de recorregut del projecte Activa’t per la salut mental a les Terres de Lleida, un projecte de base comunitària per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars, que va començar al 2015.

L’objectiu del projecte ha estat aconseguir que les persones amb problemes de salut mental, o en risc de tenir-ne, i els seus familiars esdevinguin agents de salut actius en el seu procés de recuperació, millorar la seva qualitat de vida i enfortir la xarxa social i comunitària que fa possible aquest procés.

El projecte Activa’t, en el marc del Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, ha funcionat durant quatre anys (2015-2018) com a fase pilot, que s’ha dut a terme en 14 municipis de Catalunya en coordinació amb els serveis de salut mental i entitats de persones amb problemes de salut mental i familiars, i els ajuntaments de cada territori. A les terres de Lleida ha estat possible gràcies a la tasca coordinada de l’Associació Salut Mental Ponent, el proveïdor de serveis de salut mental GSS Santa Maria, la Coordinadora Salut Mental Catalunya -Terres de Lleida, la Federació Salut Mental Catalunya i els serveis territorials de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies. Així mateix ha comptat amb el suport de la Diputació de Lleida, l’Obra Social ”la Caixa” i altres finançadors.

El projecte ha posat en valor el treball conjunt entre la xarxa social i la sanitària, que ha contribuït a promoure un nou enfocament en salut mental, apostant per la recuperació, posant a la persona al centre i treballant pel seu apoderament.

En què consisteix l’Activa’t per la salut mental?

Activa’t per la salut mental és un projecte innovador a nivell internacional, que aglutina diverses bones pràctiques que ja han demostrat que funcionen, i les articula en un circuit integrat que, a més, ha estat avaluat.

El projecte promou l’accés a la informació, la consciència dels drets i deures de la persona amb problemes de salut mental, el coneixement sobre el pronòstic i la seva evolució, ofereix estratègies de gestió quotidiana i eines que faciliten el procés de recuperació, trencant així l’aïllament social que sovint pateixen aquestes persones. El projecte s’ha articulat en un circuit que contempla:

  1. Espai Situa’t: servei d’informació i orientació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
  2. Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb problemes de salut mental greus (programa Klau de Re) desenvolupat per professionals dels serveis públics de salut mental.
  3. Programa Prospect d’apoderament de la persona amb problemes de salut mental greu i de la família, i formació pels professionals.
  4. Grups d’Ajuda Mútua (GAM): espai de suport i acompanyament continuat entre iguals, per lluitar contra l’estigma i refer i/o enfortir la xarxa de suport social, així com per compartir estratègies de convivència amb els trastorns mentals. Existeixen GAM per a persones amb problemes de salut mental i GAM per a familiars. En ambdós casos, són les persones dins el mateix grup qui dinamitzen les trobades.

Més de 450 participants a l’Activa’t a les terres de Lleida, i 4.771 a Catalunya 

Durant els 4 anys de pilotatge, hi ha hagut 454 participants al projecte Activa’t per la salut mental a Lleida, ja sigui formant part d’alguna de les fases del circuit o de totes elles.

Al global de xifres catalanes, han estat 4.771 els participants que han pogut beneficiar-se del projecte a tot Catalunya. A més, el projecte compta amb 133 persones voluntàries (com a dinamitzadores de Grups d’Ajuda Mútua tant de persones amb problemes de salut mental com de familiars ) i el suport de 140 professionals dels serveis de salut.

L’avaluació: l’Activa’t té efectes positius en la recuperació de les persones i canvis en la percepció de càrrega de les famílies 

La implementació i l’impacte de l’Activa’t per la salut mental ha estat avaluat per IVALUA, entitat d’avaluació de polítiques públiques. És el primer cop que s’avalua a Europa un projecte d’aquestes dimensions de múltiples variables: recuperació personal, càrrega de cura del familiar referent, suport social i, finalment, ús de recursos sanitaris. Això ha permès identificar millores per la implementació del projecte Activa’t.

Els resultats indiquen que la participació a l’Activa’t té efectes positius en la recuperació de les persones amb un diagnòstic de trastorn mental sever, els quals mostren avenços en el seu procés de recuperació.

Pel que fa als familiars participants al programa, tenen una percepció més positiva de l’experiència de cura, tant la seva pròpia com la de la resta de la família. “Moltes famílies ens diuen que els ha canviat la vida, no entenen per què no se’ls havia ofert abans aquest tipus d’iniciatives”.

També s’han avaluat altres parts del circuit, com l’Espai Situa’t, que va ser avaluat per Dep Institut, amb una valoració global dels usuaris d’un 9,2 sobre 10, i destacant aspectes com el treball en xarxa que fa amb altres entitats, l’accessibilitat del servei i facilitat d’ubicació, la proximitat, l’acompanyament de les persones dins el seu entorn, la utilitat de la informació i eines rebudes, entre d’altres.

El futur de l’Activa’t

Donats els resultats positius que es desprenen tant de l’avaluació com del pilotatge de l’Activa’t per la salut mental, actualment es continua amb l’execució del projecte a tots els territoris pilot, mentre s’estudia des dels diferents departaments de la Generalitat la manera d’estendre el programa a tot el territori de Catalunya pròximament.

Amb la col·laboració de

Ir al contenido