El Centre Cívic Parc-Sandaru de Barcelona va acollir el 27 de febrer la jornada “La clau dels Grups d’Ajuda Mútua (GAM)”, organitzada en el marc del projecte Activa’t per la salut mental, per la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), la Federació VEUS i la Generalitat de Catalunya.
La jornada es va dividir en dues parts. Al matí, es va fer un espai de treball amb més de 50 persones dinamitzadores voluntàries que han participat als GAM del projecte Activa’t. I a la tarda, una jornada de presentació dels nous materials oberta a la participació d’un centenar de persones.
Activa’t per la salut mental ha engegat 39 GAM en tot el territori català amb 455 participants en 3 anys del projecte. La jornada va servir per posar en valor la seva tasca de moderació i dinamització, així com la importància de l’experiència en salut mental i el suport mutu entre iguals.
La jornada va generar un llarg i constructiu debat, i va comptar amb la participació d’una àmplia representanció dels diferents àmbits de la salut mental. La inauguració oficial va anar a càrrec de la directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Pilar Magrinyà, que va estar acompanyada pels presidents de la Federació SMC, Israel Molinero, i VEUS, Edgar Vinyals.
A la taula d’experts van participar Miquel Miranda (Activa’t), Aleix Caussa i Clara Cordoncillo (Spora Sinergies), Hernán Sampietro, Laura Sicilia i Beatriz Pérez (Activament), i Francisco José Eiroa (VEUS). L’aportació des de l’experiència en la moderació de GAM va anar a càrrec de Rosa García, presidenta d’Activament, i de Marisa Blanco, de l’Associació Arep.
Nous materials i eines pels GAM
Amb motiu de la jornada es van anunciar els nous materials dels GAM del projecte Activa’t, realitzats per la consultora social Spora Sinergies i Activament Catalunya Associació. Aquestes eines han permés sistematitzar el gran coneixement recollit pels GAM, així com millorar l’autoconeixement i enfortir el funcionament del grup i la qualitat de les relacions de suport mutu. Els materials potencien l’apoderament de la persona i de la família.
Els nous materials i eines son:
- Guies per la creació i manteniment dels GAM
- Manuals per la moderació dels GAM
- Material didàctic per a la formació de moderadors
- Eines per a l’autoreflexió dels GAM
Aquests recursos s’han realitzat després d’un estudi sobre l’estat dels GAM en salut mental a Catalunya, i s’han pensat tant per a Grups de Primera Persona com Grups de Persones Familiars.
Els materials estaran disponibles en format on line en aquest mateix web properament.
A continuació us destaquem algunes de les intervencions de la jornada:
«Apostem per posar en joc grupal aquelles coses que acostumem a patir en soledat. Alleugerim el malestar mental quan el compartim. Tots i totes som igual de diferents”
Edgar Vinyals, president Federacio Veus
“Agraïm a Salut l’aplicació del model comunitari en salut mental, que aposta per programes com els GAM, així com el seu compromís per tirar endavant el projecte Activa’t”
Israel Molinero, president Federació SMC
«No crec que hi hagi més eines amb tant d’impacte a la vida quotidiana com aquestes… Nosaltres fem les polítiques, però en aquestes eines és on hi ha l’impacte final d’aquestes polítiques»
Pilar Magrinyà, directora general Planificació en Salut – Departament de Salut
«Vull destacar un element clau en la cura: el paper de les dones. Tenen pitjor salut i treballen el doble en suport domèstic i de cura. Cal posar consciència en aquesta tasca i distribuïr la corresponsabilitat»
Aleix Caussa, Spora Sinergies
“Els principis dels GAM són l’acompanyament d’igual a igual, que respon a necessitats socials i afectives per créixer i comprendre’s. No vol dir abandonar el tractament, sinó fer-lo complementari per millorar la nostra vida”
Laura Sicília i Hernán Sampietro, Activament
“L’eina d’autoconeixement pretén enfortir el funcionament del grup i la qualitat de les relacions de suport mutu”
Beatriz Pérez, Activament
«Necessitem crear xarxes d’ajuda i tenir eines de gestió a partir de l’experiència viscuda en salut mental que ens ajudin a promoure canvis en la nostra vida”
Rosa García, presidenta Activament
“Les entitats hem de tenir GAM de famílies perquè el cuidador té una càrrega emocional molt gran. La família no sap com ajudar i la situació pot desbordar. Patim de veure patir i no poder ajudar»
Marisa Blanco, Associacio Arep
“Ens agradaria promoure els GAM després del projecte Activat per la salut mental, i crear una estructura per donar suport continuat a les persones dinamitzadores, i gestionar el suport a les entitats”
Machús San Pío, directora del projecte Activa’t