Skip to main content

El passat 27 de novembre es va presentar a Igualada el projecte Activa’t per la salut mental, un projecte de base comunitària per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Es tracta d’un projecte pilot, de tres anys de duració, que es desenvolupa a dotze municipis de Catalunya, un d’ells, Igualada, a través d’ARMPA (Associació per a la Rehabilitació del Malalt Psíquic de l’Anoia) i el Consorci Sanitari de l’Anoia, i amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i la Diputació de Barcelona.

A la presentació, celebrada a l’Espai Cívic Centre, cedit per l’Ajuntament, hi ha participat la delegació territorial de Salut a la Catalunya Central (Regió Sanitària), ARMPA, l’Ajuntament d’Igualada, el Consorci Sanitari de l’Anoia, la Diputació de Barcelona, la Federació Salut Mental Catalunya i els testimonis de familiars i persones amb un diagnòstic en primera persona, en un acte dirigit a la ciutadania i professionals sociosanitaris.

El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental greus i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte pilot coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya i el Departament de Salut, que s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat.

La finalitat última de l’ “Activa’t per la salut mental” és comprovar-ne l’eficàcia amb l’objectiu d’incorporar-lo a la xarxa pública d’atenció catalana. Durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques.
Machús San Pío, directora del projecte “Activa’t per la salut mental” a la Federació Salut Mental Catalunya, va explicar que “l’Activa’t respon a necessitats de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, recollides en diferents estudis, i que, tot i haver-hi moltes millores, encara hi ha mancança d’eines per gestionar el trastorn i facilitar la presa de decisions”. D’altra banda, apuntava que “la xarxa de serveis a Catalunya és molt diferent a cada territori, i cal consolidar la coordinació entre els diferents serveis existents per aconseguir un itinerari complementari al servei de la ciutadania”.

Teresa Sabater, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, va posar èmfasi en la importància de la participació diversa al projecte com a ingredient per garantir l’èxit: administració, sanitat i societat civil. Així mateix, afirmava que “cal facilitar l’apoderament de les persones que han de gestionar patologies cròniques, com els problemes de salut mental”.

Josep A. Domínguez, cap del Servei de Suport a Programes Socials de la Diputació de Barcelona, explicava que la Diputació dona “suport a l’Activa’t perquè és un projecte que suma, i que comparteix dues estratègies: és una mesura integrada al territori amb una línia oberta per tothom, i impulsa els agents del mateix territori”.

El projecte proposa un circuit que preveu atendre 3.000 persones a 12 territoris
L’accés a la informació i al coneixement contribueix de forma molt positiva a una gestió més eficient del propi procés de cura i a una participació compartida en la presa de decisions que situa el ciutadà al centre del sistema. En aquest sentit, el projecte s’articula en un circuit de quatre fases, la primera oberta a tothom, i les restants dirigides únicament a les persones participants al projecte:
• Espai Situa’t: servei d’informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
• Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb un problema de salut mental greu (Klau de Re) desenvolupat pels professionals de de la salut mental.
• Programa PROSPECT per al desenvolupament de l’apoderament de la persona amb un problema de salut mental greu i de la família. A més, s’hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.
• Grups d’ajuda mútua: servei de suport continuat basat en l’experiència entre iguals.

A més d’Igualada, els territoris on s’ha implantat la prova pilot són: Sabadell, Girona, Manresa, Barcelona (Nou Barris), Lleida, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Tarragona i Terres de l’Ebre, i preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis, tant familiars com persones amb problemes de salut mental.

Igualada s’activa per al salut mental
A l’Anoia treballen conjuntament serveis socials i sanitaris per garantir un model d’atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. Destaca la bona col·laboració que existeix entre els serveis de salut mental i la xarxa associativa, en aquest cas, el Consorci Sanitari de l’Anoia, que atén la població de referència que inclou en aquest moment el projecte, i l’associació ARMPA. El Dr. Ferran García, gerent del Consorci Sanitari de l’Anoia, apuntava que “el projecte i la ciutat compten amb tots els ingredients per a que sigui satisfactori, doncs familiars i pacients tenen l’actitud de voler saber i voler aprendre a gestionar el trastorn”.

Per la seva banda, el Dr. Fermí Capdevila, regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació de l’Ajuntament d’Igualada, encoratjà a tothom per seguir endavant amb el projecte amb la col·laboració del consistori, que “dona suport a varies iniciatives de salut mental al territori”.

Al 2014, un total de 1.872 persones van ser ateses als centre de salut mental d’adults (CSMA); de les quals 767, un 41%, ho van ser per un trastorn mental greu. Per la seva banda, l’associació ARMPA, compta amb 80 socis i gestiona el Club social Aidar. Aquest club compta actualment amb 75 persones usuàries, amb diagnòstic d’esquizofrènia majoritàriament, entre altres trastorn psicòtics.

L’Espai Situa’t d’Igualada, ubicat a la seu de l’associació ARMPA (c/Mossèn Josep Forn 25-27 baixos) i a Espai Cívic Centre (c/ de la Trinitat, 12) els dijous, ofereix informació, orientació i assessorament específic sobre trastorns mentals a la persona o la família, però també és un espai obert a la ciutadania per informar-se de qualsevol qüestió relacionada amb la salut mental. Com que es tracta d’un projecte pilot, l’accés a la resta del circuit Activa’t el determina el protocol d’avaluació del projecte.

Durant aquest trimestre es preveu començar la selecció de persones participants al pilot, i començar els cursos psicoeducatius de cara a la primavera de 2016, de la mà dels professionals del proveïdor sanitari.

L’OMS estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental
L’Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Segons l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, en l’informe de la Central de Resultats dades de salut mental i addiccions 2014, el 32,2% de les persones ateses en Centres de Salut Mental d’Adults pateixen un trastorn mental greu.

Col·laboradors:
El projecte “Activa’t per la salut mental” compta amb la col·laboració de les quatre Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Ivàlua i amb el finançament de l’Obra Social “la Caixa”, Otsuka, Lundbeck, Janssen, Fundació Roca i Pi, Fundació Roviralta i Roca Salvatella.