Skip to main content

Un espai segur de suport mutu que segueix els principis d’horitzontalitat, voluntarietat i respecte

  El passat divendres 9 de desembre 2022 es va celebrar la primera sessió del nou Grup d’ajuda mútua (GAM) per a les persones estudiants de la Universitat de Girona (UDG).

Aquesta iniciativa està impulsada pel Bernat Garcia Casas, qui va tenir la oportunitat de participar a la última formació per a persones moderadores de GAM en benestar emocional organitzada per l’Activa’t per la Salut mental a la demarcació de Girona.

L’Associació Multi-capacitats és l’encarregada d’acollir aquest GAM, impulsat pel Vicerectorat de Territori i Compromís social de la Universitat de Girona, liderat per la Doctora Sílvia Llach Carles, juntament amb Salut mental Catalunya. D’aquesta manera, seguim generant aliances per a fer realitat la resposta comunitària de qualitat a la salut mental, també per al col·lectiu d’estudiants Gironins.  

Què és un Grup d’Ajuda Mútua (GAM)?

Un Grup d’Ajuda Mútua (GAM) és un grup de persones amb un problema o experiència en comú que es reuneixen per parlar-ne i donar-se suport, amb l’objectiu de millorar la situació que viuen.

Els GAM segueixen els principis bàsics d’horitzontalitat (sense jerarquies ni professionals), voluntarietat (assistència i participació voluntàries) i respecte (inclusió, comprensió i empatia).

Els GAM per al benestar emocional concretament reuneixen persones que han passat o passen una situació de malestar emocional. Tenen l’objectiu de millorar aquest malestar a partir del suport mutu.

Segons explica el Bernat: La idea és crear un espai segur on expressar els nostres sentiments i experiències i donar-nos suport entre els membres. Aquesta activitat ajuda a trencar l’aïllament que ens pot causar una situació de malestar, a aprendre a mostrar els sentiments de manera sana, trobar comprensió, aprendre de les experiències dels altres… En definitiva, a millorar el propi benestar emocional i ajudar a millorar de les altres persones».

El GAM per al benestar emocional per als i les estudiants de la Universitat de Girona és presencial, fet que ajuda a l’hora de relacionar-seamb iguals i ajuda a evitar l’esmentat aïllament. «Per això comptem amb un espai on fer les trobades, que permet fer un cercle de cadires. És un lloc tranquil, privat i sense interrupcions”, comenta en Bernat.  

Més informació

Si t’interessa formar part del GAM només has de contactar amb el Bernat o amb l’Espai Situa’t Girona per fer una entrevista d’acollida on t’explicarem en que consisteix el GAM. També pots provar d’assistir algunes sessions sense compromís.

 

*Imatge de pikisuperstar en Freepik