El passat dilluns 16 de novembre s’ha presentat a Granollers el projecte Activa’t per la salut mental, un projecte de base comunitària per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Es tracta d’un projecte pilot, de tres anys de duració, que es desenvolupa a dotze municipis de Catalunya, un d’ells, Granollers, a través de l’Associació Daruma i el Complex Assistencial en Salut Mental (CASM) Benito Menni, i amb el suport de l’Ajuntament de Granollers i la Diputació.
A l’acte de presentació, que es celebrà a la sala Francesc Tarafa, hi ha participat Aurora Dueñas, directora dels sectors sanitaris Barcelonès Nord i Maresme, i Vallès Oriental de la Regió Sanitària Barcelona, Mercè Montoy, presidenta de DARUMA (Associació de Familiars de Malalts Mentals del Vallès Oriental), el Dr. Joan Orrit, director gerent de l’Hospital Benito Menni, Meritxell Budó, vicepresidenta 4a i presidenta delegada de l’Àrea d’atenció a les persones de Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, alcalde de la ciutat de Granollers, Machús San Pío, directora del projecte Activa’t per la salut mental, de la Federació Salut Mental Catalunya, el Dr. Emilio Rojo, Coordinador del Comitè de Lideratge Assistencial del projecte, Raquel Ariza, responsable de l’Espai Situa’t a Granollers, la Dra. Blanca Navarro, Coordinadora del CSMA Benito Menni Granollers, Marisa Blanco, familiar d’una persona amb problemes de salut mental que ha participat en el programa Prospect i dinamització de Grups d’Ajuda Mútua (GAM’s), i Jordi Gómez, testimoni amb experiència pròpia, actualment formant-se com a dinamitzador de GAM’s, activista i membre d’ActivaMent Barcelona i promotor de la delegació ActivaMent Granollers.
El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental greus i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte pilot coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya i el Departament de Salut, que s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat, i que “situa a la persona al centre del sistema”, apuntava Aurora Dueñas.
El Dr. Orrit posava de manifest que el projecte Activa’t “ha estat possible gràcies a molta gent i a aliances estratègiques que afavoreixen suport per al pacient i la família” al Vallès Oriental. Per la seva banda, Meritxell Budó destacava que l’Activa’t és “una iniciativa de qualitat de vida, de coresponsabilitat social, ja que treballa la salut mental des d’un punt de vista dignificant”.
La finalitat última de l’ “Activa’t per la salut mental” és comprovar-ne l’eficàcia amb l’objectiu d’incorporar-lo a la xarxa pública d’atenció catalana. Durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques.
Granollers s’activa per al salut mental
El Vallés Oriental té una llarga trajectòria de treball conjunt entre serveis socials i sanitaris per garantir un model d’atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. A Granollers destaca la bona col·laboració que existeix entre els serveis de salut mental i la xarxa associativa, en aquest cas, Benito Menni CASM, que atén la població de referència que inclou en aquest moment el projecte, i l’associació Daruma.
Benito Menni CASM té una llarga experiència en l’àmbit de la salut mental. En concret, el Centre de Salut Mental d’Adults Benito Menni de Granollers va atendre 4.053 persones, de les quals 1.872 van rebre un diagnòstic de trastorn mental greu, durant l’any 2014. La Dra. Navarro explicava que la integració del Servei de Rehabilitació Comunitària existent, sumat al programa Activa’t, millora l’eficàcia de l’atenció, però que cal demostrar-ho científicament.
Per la seva banda Mercedes Montoy, presidenta de l’associació Daruma, que compta amb més de 100 socis i 31 participants a Grups d’Ajuda Mútua, refermà la idea que “la família segueix sent el puntal de l’atenció a la persona amb problemes de salut mental, i que el projecte Activa’t augmentarà molt el suport”.
L’Espai Situa’t de Granollers, ubicat a la seu de l’associació Daruma (Av. del parc, 9, 3a planta), ofereix informació, orientació i assessorament específic sobre trastorns mentals a la persona o la família, però també és un espai obert a la ciutadania per informar-se de qualsevol qüestió relacionada amb la salut mental. “Posa a l’abast de tothom recursos comunitaris existents”, remarcava Raquel Ariza. En tractar-se d’un projecte pilot, l’accés a la resta del circuit Activa’t el determina el protocol d’avaluació del projecte.
En l’actualitat, s’ha fet la presentació del programa a uns 200 pacients i familiars. L’Espai Situa’t ja ha atès 35 demandes de famílies i persones afectades, i també ha ofert assessorament a professionals de les xarxes social i associativa. Es preveu incrementar el nombre de demandes ateses, fins una mitjana de 70 casos anuals. Paral·lelament, des de Benito Menni es van realitzar els programes psicoeducatius Proenfa i Klau de Re amb un total de 18 participants, i es van començar també dos cursos per a persones dinamitzadores de grups d’ajuda mútua. Per a finals de novembre es realitzarà el programa Prospect a 45 persones, entre els quals hi ha 15 professionals de Benito Menni.
Col·laboradors
El projecte “Activa’t per la salut mental” compta amb la col·laboració de les quatre Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Ivàlua i amb el finançament de l’Obra Social “la Caixa”, Otsuka, Lundbeck, Janssen, Fundació Roca i Pi, Fundació Roviralta i Roca Salvatella.