Skip to main content

L’associació Arep va acollir la trobada, que va aplegar 12 persones moderadores de GAM de la ciutat de Barcelona, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet el passat 22 de setembre

Un total de 12 persones, 8 dones i 4 homes, implicades com a moderadores i participants dels Grups d’Ajuda Mútua (GAM) de primeres persones, familiars i benestar emocional van participar en la trobada, que va tenir lloc durant tot el matí del divendres 22 de setembre a l’entitat Arep per la salut mental de Barcelona.

La trobada, que va ser facilitada per les referents territorials dels Espais Situa’t Barcelona – Esquerra Litoral, Barcelona – Dreta i Nord i Barcelonès Nord, es va iniciar amb una presentació de les persones assistents, atenent que hi havia noves incorporacions com a moderadores de GAM de Benestar Emocional i primeres persones.  

 

Una jornada que va servir per posar el focus en les distorsions als Grups d’Ajuda Mútua

Si en la darrera trobada de moderadores de GAM es va realitzar un monogràfic sobre la tipologia de distorsions i un treball reflexiu al seu voltant, en aquest ocasió, arran d’una detecció de necessitats a treballar entre les moderadores de GAM per part de l’equip tècnic, va sorgir la possibilitat de fer una proposta de treball sobre les distorsions de GAM.

Aprofitant la presencialitat de la trobada, vam poder generar un espai més vivencial i reflexiu entorn a les distorsions. Els aspectes que van sorgir més destacats van ser la importància dels torns de paraula i el respecte de l’espai dialògic, el dret a l’escolta de l’altra, la tolerància d’opinions o les maneres d’entomar les qüestions de manera heterogènia.

Després de la reflexió, va haver-hi espai per a treballar una proposta d’intervenció quan es donen distorsions en el desenvolupament d’un GAM. Els diferents grups, a més de fer la seva pròpia proposta de millora, van poder enriquir-se de totes les aportacions i reflexions a partir de l’experiència personal de les participants. Les principals reflexions sorgides a partir de les diferents propostes solen ser comunes, més enllà de la modalitat de GAM i les participants van valorar positivament poder treballar-les de manera conjunta.

La trobada va finalitzar amb una valoració de la jornada i va sorgir la proposta de generar espais d’auto gestió i cures, així com generar xarxes de suport informal entre les moderadores. A més, es va demanar mantenir la presencialitat en les trobades de manera semestral.

Una valoració molt positiva

La valoració general que han fet els i les participants de la trobada ha estat molt positiva, d’un 4’9 sobre 5. S’han valorat diversos aspectes: interès de la robada, durada, metodologia, claredat, mitjans virtuals i materials i utilitat, i cap d’ells ha obtingut una puntuació més baixa de 4 sobre 5. A més, les 12 participants van demanar més trobades de moderadors de GAM.

Gràcies a les persones voluntàries que ho fan possible

Un cop més, volem agrair a tots i totes les voluntàries que fan possible el projecte Activa’t per la Salut Mental, permetent la consolidació dels GAM i també la generació de nous grups. A la jornada hi van participar 3 moderadores de GAM de benestar emocional, 4 moderadores de GAM de familiars i 5 de primera persona, provinents de diverses entitats: AFAMMCA-ACFAMES, AFEM Nou Barris, AFATRAC, AMMAME, Arep i Activament, així com persones que formen part del teixit associatiu i comunitari per la tasca que desenvolupen tot i no formar part del texiti d’entitats directament.

Més informació

  Amb el suport de:

Ir al contenido