Una formació per aprendre a moderar Grups d’Ajuda Mútua (GAM) de familiars de persones amb alguna problemàtica de salut mental
Aquesta formació es va realitzar a Barcelona durant 10 sessions entre el 4 de maig i el 6 de juliol, tots els dimecres a la tarda entre les 16h i les 19:30h, i va ser la primera que es va dur a terme de forma presencial després de la pandèmia.
Van haver-hi 9 participants a la formació, que va ser molt activa i profitosa per a totes les persones que van assistir-hi. La recuperació de la presencialitat va permetre recuperar la proximitat rere les pantalles després de mesos on no havia estat possible. A més, tot i que inicialment la formació estava prevista per persones de la província de Barcelona, van participar un familiar de Cunit i un altre de Girona.
Què és un GAM?
Des de l’Activa’t promovem GAM per a persones amb problemes de salut mental i GAM per a familiars, en ambdós casos autogestionats. Es tracta de persones que participen d’una dinàmica grupal per oferir un espai de desenvolupament d’estratègies d’apoderament que serveixen pel maneig quotidià d’un trastorn mental, així com un espai d’auto-suport continuat, per lluitar contra l’estigma i refer i/o enfortir la xarxa de relacions socials.
Els GAM es desenvolupen amb caràcter indefinit a la xarxa de la Federació Salut Mental Catalunya i estan dinamitzats per persones voluntàries que formen part del mateix grup i que han passat per un procés d’entrenament dirigit a preparar-los específicament per a la dinamització grupal. En cap cas estan moderats per professionals.
Dins el circuit Activa’t, els GAM formen part, juntament amb els programes psicoeducatius i el programa d’apoderament Propsect, de les intervencions encaminades a la facilitació d’eines a les persones amb problemes de salut mental i els familiars, per al seu apoderament.
Aquests GAM es duen a terme a les associacions locals de salut mental per tot el territori.