Un projecte de treball conjunt entre l’atenció primària i comunitària i el tercer sector
Més de 70 persones es van aplegar el passat divendres dia 12 de maig al Centre Cívic Casa Golferichs per celebrar la Jornada Impuls i Promoció dels Grups d’Ajuda Mútua per al Benestar Emocional (IMPROGAM), organitzada per Salut Mental Catalunya en col·laboració amb el Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE) per presentar el projecte comunitari i els resultats de l’avaluació realitzada conjuntament entorn als GAM de benestar emocional.
L’acte, que també va ser seguit per més de 130 persones per streaming, va comptar amb la presència de persones expertes, testimonis participants del projecte i alguns càrrecs institucionals.
Benvinguda institucional i antecedents del projecte
La jornada va començar amb una benvinguda institucional a càrrec de Marta Poll, directora de Salut Mental Catalunya, i Jaume Benavent, gerent del CAPSBE, que van posar de relleu la importància de la col·laboració i de la creació de sinèrgies entre l’atenció primària i comunitària i el tercer sector. Seguidament, el Dr. Joan R. Villalbí, delegat del Gobierno para el Plan Nacional sobre Drogas del Ministerio de Sanidad i metge especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, va explicar els antecedents de foment dels GAM a la ciutat de Barcelona, i una mica de perspectiva històrica a través de la investigació que va desenvolupar junt amb la Francina Roca, als anys 80. El Dr. Villalbí va destacar la important tasca que fan tots els GAM existents, emfatitzant la tasca desenvolupada pels grups d’alcohòlics anònims, molts dels quals no sabem ni coneixem la seva existència i, també, la necessitat d’apostar per seguit ampliant-los arreu i fent-ne difusió, posant en valor l’ajuda mútua que suposen.
Presentació de l’avaluació de formació de GAM de benestar emocional
L’Alba De la Torre, responsable de programes de suport mutu de SMC, i el Dr. Lluís González, investigador i tècnic de Salut del CAPSBE, van fer la presentació de l’avaluació de la formació de GAM de Benestar Emocional que s’ha dut a terme durant els dos últims anys.
L’Alba va posar de relleu la feina que es fa des del projecte Activa’t per la Salut Mental, impulsat per SMC oferint un model de GAM de referència i promovent els ja més de 100 GAM en funcionament a Catalunya com a espais de suport amb continuïtat i entre iguals, moderats per les mateixes persones que participen als grups de manera horitzontal, sense professionals. En Lluís va exposar tot el procés d’avaluació i els resultats extrets. Com a resultats més rellevants, es va explicar que els GAM permeten afrontar el dolor a través de l’expressió i l’escolta, recuperar la capacitat de relació amb altres persones i d’iguals, i que els temes que es poden abordar als GAM són molt diversos. També va destacar les barreres i els elements facilitadors per a iniciar i consolidar els GAM que es poden consultar a l’informe de resultats.
El procés comunitari en l’impuls i promoció dels GAM de Benestar Emocional
La següent intervenció va ser de Carmen Herranz, Referent de Benenestar Emocional i comunitari del CAP Casanova i Cristina Conejo, coordinadora del projecte Activa’t per la salut mental de SMC, que van explicar el procés comunitari desenvolupat als territoris d’intervenció del CAPSBE (Les Corts i Esquerra de l’Eixample, a Barcelona): impuls i promoció dels GAM de Benestar Emocional a la comunitat.
La Carmen va exposar el punt de partida en quant al malestar emocional actual i les diferents propostes que s’estan fent als territoris per aconseguir una millora, i com els GAM de benestar emocional van en aquest camí. “Els centres d’atenció primària haurien de ser els facilitadors per connectar les persones amb malestar emocional amb la comunitat”, va destacar.
Per altra banda, la Cristina va posar de relleu que els GAM promocionen la consciència sobre la situació de la salut mental que està vivint la persona, els processos de desestigmatització en els membres del GAM, l’empoderament i la corresponsabilització de la persona respecte el seu propi procés de cura, el coneixement de recursos a l’abast, les relacions socioafectives entre els seus membres i els membres de l’entitat que els acull, i la creació de xarxes de suport informals entre els membres del GAM i de l’entitat que les acull.
Testimonis del procés comunitari GAM
El conductor de la jornada, Sergio López, Referent de Benestar Emocional i comunitari del CAP de Comte Borrell, també va moderar una taula rodona en la qual van participar l’Enric Mora, director del Centre Cívic Trias i Peitx, com a representant dels agents comunitaris; Isabel Ramis, participant a la formació de GAM de Benestar Emocional a Barcelona, i Vall Mir, participant al GAM de Benestar Emocional de l’Alt Pirineu.
L’Enric va destacar el paper dels centres cívics en el procés comunitari com a espai on es genera xarxa i vincles entre les persones, mentre que la Isabel va parlar de la seva experiència a la formació i va posar de relleu que el més important en un GAM és “saber escoltar” i saber dir “estic aquí per tu”. Per últim, la Vall, que va connectar amb la sala via online, va explicar que participar en un GAM l’ha ajudat a fer un grup d’amigues que la comprenen, l’escolen, li donen suport i viceversa, i que el seu GAM va sorgir a partir de la formació de moderadores que es va dur a terme amb SMC. Segons la Vall, “els GAM haurien de posar-se de moda”.
Debat i reptes de futur
A l´’últim bloc de la jornada es va establir un debat amb la fila 0, a on hi havien convidats amb càrrecs institucionals i, posteriorment, també amb el públic. Marta Poll, Jaume Benavent, Cristina Conejo i Carmen Herranz van llançar algunes preguntes perquè es respongueren al debat.
Aina Plaza, directora general de Planificació en Salut, va destacar que “el benestar emocional és una prioritat del Departament en majúscules”, i que aquest és un molt bon exemple d’empoderament de la comunitat. També va anunciar que el Pla de Salut té dues prioritats i una d’elles és el benestar emocional. Va reforçar el seu compromís per seguir treballant en aquesta iniciativa i d’altres similars, i la importància que tots els RBEC ho coneguin. Esther Gil, membre de l’equip de la Direcció Estratègica d’Atenció Primària i Comunitària, va expressar que “no és només l’atenció primària la que ha de participar, si no tots els actors de la comunitat”.
Per la seva part, Davide Malmusí, director de serveis de salut de l’Ajuntament de Barcelona, va posar sobre la taula el repte de tirar endavant el nou Pla de Salut Mental de Barcelona i l’Albert Torrens, vicepresident de la confederació d’associacions de veïns de Catalunya, va assegurar que “hem de trobar la manera d’empoderar la comunitat. No entenem per què la comunitat no és formalment un recurs d’atenció primària. Enxarxem-nos!”
Per finalitzar la jornada, la Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya, va valorar la jornada IMPROGAM com exemple de la feina d’integració social i sanitària i la voluntat que els GAM de benestar emocional puguin implantar-se en altres territoris també, amb col·laboració de l’atenció primària i comunitària.
Durant l’acte, diversos participants van destacar emotivament i de forma simbòlica el fet que la jornada es podia estar realitzant a la Casa Golferichs gràcies al moviment veïnal que va lluitar perquè no fora enderrocada.
Confiem que aquesta jornada, doncs, sigui només un pas més cap a la consolidació dels GAM de benestar emocional arreu del país amb l’objectiu final de millorar i fer prevenció en salut mental.
Més informació
Visualitza la Jornada completa
Informe complet d’avaluació dels GAM de benestar emocional i el resum dels resultats extrets
Presentació de l’Avaluació de la formació de GAM de Benestar Emocional
Presentació del procés comunitari: Impuls i promoció dels GAM de benestar emocional a la comunitat