Skip to main content

El pròxim dissabte  17 de setembre presentem l’Activa’t per la salut mental a Vilanova i la Geltrú, un dels dotze territoris pilots a Catalunya, en un acte dirigit a la ciutadania, moviment associatiu i al sector sociosanitari. La presentació del projecte estarà emmarcada en l’acte Iniciatives socials innovadores en salut mental al Garraf  i compta amb la col·laboració de l’aliança per la lluita contra l’estigma Obertament, que oferirà la presentació de la formació d’activistes per a persones amb problemes de salut mental. 

L’esdeveniment, organitzat per l’Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG), l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Federació Salut Mental Catalunya, tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà (C. Olesa de Bonesvalls n8, Vilanova i la Geltrú), el dissabte 17 de setembre de 12h a 14h.

Durant la jornada, hi haurà un espai vivencial on es compartiran unes històries de vida de la mà dels seus protagonistes, així com les presentacions del cicle de formació d’activista d’Obertament i el projecte Activa’t.

El projecte Activa’t per la salut mental, de base comunitària, pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida, a través de la informació, la formació i l’ajuda entre iguals.

És un projecte impulsat per la Federació Salut Mental Catalunya, la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona) i la Generalitat de Catalunya, en el marc del Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions. El projecte s’inicia amb un pilot, de 3 anys de duració, amb l’objectiu d’avaluar-lo i incorporar-lo a la cartera de serveis, i es materialitza a 12 municipis catalans a través de 12 associacions i proveidors de serveis de salut mental.

A Vilanova i la Geltrú el projecte va arrencar al setembre de 2015 i es duu a terme gràcies al treball conjunt de l’associació Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG) i del Parc Sanitari Sant Joan de Deu.

L’Activa’t posa a disposició de la ciutadania el servei Espai Situa’t als 12 municipis, un punt d’informació i assessorament sobre salut mental obert a la ciutadania per a qualsevol consulta. A les Vilanova i la Geltrú, l’Espai Situa’t està situat al Centre Cívic Sant Joan (Jardins de Francesc Macià s/n).

D’altra banda, la formació d’activistes d’Obertament proporciona eines i coneixements específics a persones amb problemes de salut mental per donar suport a la lluita contra l’estigma i la discriminació de la salut mental.


programa-groc        inscripció

(inscripció gratuita. Si ho prefereixes, pots inscriure’t enviant un mail)

Programa previst:

12h – Cap conversa pendent: «La meva experiència quan parlo sobre la meva salut mental»: l’Àlex i l’Oriol, dos activistes, conversen sobre la primera experiència al voltant de l’explicació de la seva salut mental

12h10 – Benvinguda i presentació: la importància de comptar amb iniciatives socials innovadores per millorar la salut mental

• Núria Reig, presidenta Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG)
• Josep Sicart, tècnic assessor de Benestar Social de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona
• Joan Alvarós, adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu
• Núria Puig, directora sector sanitari Alt Penedès–Garraf, Regió Sanitària Barcelona
• Israel Molinero, president d’Obertament i de la Federació Salut Mental Catalunya
• Neus LLoveras Massana, Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú

12h30 – Què és el projecte Activa’t? Desenvolupament d’Activa’t a Vilanova i l Geltrú: què, com, quan i qui? 

• Luisa Baladón, professional de referència de l’Activa’t al Parc Sanitari Sant Joan de Deu de Vilanova
• Ferran Castellarnau, responsable de l’Espai Situa’t a Vilanova i la Geltrú
• testimoni familiar d’una persona amb problemes de salut mental

13h – Obertament: què és la formació d’activistes? 

• Josep Casanova, cap de projectes d’Obertament
• Història de vida de l’Àlex, activista en 1a persona

13h30 – Debat amb les persones assistents: Compartim visions entre activistes en 1a persona, familiars, membres de les associacions…

Modera: Marta Poll, directora de la Federació Salut Mental Catalunya

14h00 Pica-pica ofert per AFAMMG al mateix Auditori

Data: dissabte 17 de setembre 2016
Lloc: Auditori Eduard Toldrà (C. Olesa de Bonesvalls n8, Vilanova i la Geltrú)
Hora: 12h – 14h

El projecte pilot a Vilanova i la Geltrú compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. El projecte Activa’t a Catalunya també compta amb la col·laboració de l’Obra Social «la Caixa» entre d’altres administracions i col·laboradors privats.

Ir al contenido